The One Image
  • Home
  • Portfolio
  • Foto's Kopen
  • Leren
  • Contact
    • Prijslijst Shoots
    • Social Media
    • Gastenboek
    • FAQ
  • Over
    • The One Image
    • Het Materiaal
    • The One Blog

The One Blog

Review - Loupedeck voor Adobe Lightroom

10/4/2018

Reacties

 
Tot nu toe heb ik me nog niet eerder gefocust op het schrijven van reviews op dit blog. Enerzijds omdat er genoeg andere sites zijn waar lange en uitgebreide reviews op zijn te vinden, en anderzijds omdat ik liever bezig ben met het werken met de materialen, dan er over te schrijven. Voor de Loupedeck die ik recentelijk heb aangeschaft maak ik graag een uitzondering, omdat ik denk dat dit apparaat (en soortgelijke systemen) nog veel kunnen veranderen in de wereld van foto editing.
Foto

Met hulp van ontwikkelaars met een achtergrond bij Nokia zijn een aantal enthousiastelingen aan de slag gegaan om een apparaat te maken dat beeldbewerking in Lightroom makkelijker en intuïtiever moest gaan maken. Na een zeer succesvolle crowdfunding campagne op Indiegogo, waarbij 488% meer is opgehaald dan het gestelde doel is de Loupedeck ontwikkeld, verfijnd en uiteindelijk op de markt gebracht.
Foto

Uitpakken
De doos zag er simpel, maar elegant uit. Geen gekke poespas, maar gewoon netjes. Eenmaal uit de doos valt wel op dat de Loupedeck wat goedkoop aanvoelt. Er is veel plastic gebruikt, en de draaiknopjes (vooral voor de individuele kleuren) voelen wat fragiel aan. Ook de drukknoppen lijken van goedkoper plastic gemaakt te zijn. Op het functioneren lijkt het geen invloed te hebben, maar ik hoop dat de Loupedeck het na 3-4 jaar intensief gebruik nog zo goed doet. Time will tell...

In de doos zit uiteraard de Loupedeck zelf met een USB aansluiting, en een kaartje en korte instructie over hoe het aan te sluiten, en naar welke website je moet gaan voor de installatie. De doos is van binnen gevoerd met zacht foam of rubber zodat de Loupedeck veilig vervoerd kan worden. Bij het openen van de doos zie je meteen de Loupedeck zoals je ook hieronder op de foto kan zien.
Foto

Aansluiten
De installatie ging eigenlijk erg soepel. Je gaat naar de website van Loupedeck nog voordat je de USB in je computer steekt. Daar download je de driver voor de Loupedeck en desgewenst de handleiding (is wel aan te raden om het maximale er uit te halen). Nadat je dit heb gedaan kan je de Loupedeck aansluiten en kun je Lightroom opstarten. Je krijgt dan een menu waar je een aantal instellingen in kan aanpassen.

Zo kan je de gevoeligheid van de draaiknopjes aanpassen, de snelheid waarmee instellingen worden aangepast, en ook kan je verschillende functies toewijzen aan een van de 3 custom knoppen (1 draai knop en 2 normale knopjes). Zelf heb ik C3 aangepast naar het switchen tussen het wel en niet zien van een overlay (de O toets op een gewoon keyboard). Handig voor als je wilt zien waar de aanpassingen op worden toegevoegd. Klik op Done als je klaar bent, en that's it!

Neem wel even de tijd om goed te kijken en te testen welke instellingen goed bij jou passen. Gelukkig zijn alle instellingen erg makkelijk terug te vinden, en is het een fluitje van een cent om instellingen toe te wijzen aan de verschillende knoppen op de Loupedeck. Uiteraard kan je altijd terug gaan naar het menu om je instellingen aan te passen als blijkt dat je het toch iets anders wilt, of het op een andere manier sneller kan.
Foto

Eerste foto's bewerken
En dan aan de slag om de eerste foto's te gaan bewerken. Voor mij persoonlijk was bewerken niet altijd het leukste onderdeel van fotograferen. Met de muis kan je redelijk precies werken, maar je moet goed opletten dat je geen last van RSI krijgt. Met de Wacom Pen Tablet gaat het al een stuk beter en ergonomischer, maar ook dan moet je altijd goed opletten waar je je muis neerzet, en zorgen dat je het schuifje voor de gewenste instelling goed verzet.

Met de Loupedeck gaat dit echt op gevoel, en hoef je alleen maar op je foto te letten. In het begin is het wel even wennen om alleen maar aan knopjes te draaien, en zul je regelmatig naar je handen moeten kijken om te zorgen dat je het juiste knopje in je handen hebt. Als je dit eenmaal door hebt, en je weet de knopjes voor de verschillende instellingen te vinden dan kan je super snel de gewenste bewerkingen doen, en kijk je alleen nog maar naar het resultaat op je scherm.

Na het bewerken van een stuk of 10 foto's had ik de slag al aardig te pakken en draaide ik me snel door de bewerkingen heen. De knopjes zitten best logisch geplaatst op de Loupedeck, dus je kan je bewerkingen ook uitvoeren in bijna de zelfde volgorde zoals je dat ook met een muis zou doen. Vooral de saturatie en luminance van elke kleur instellen met de rolwieltjes is een erg fijne mogelijkheid. En met de wieltjes werkt het erg precies ook.
Foto

Functies
Op de foto's hierboven kan je al goed zien welke functies er op de Loupedeck zitten. Je kan bijna alle basis bewerkingen doen met de draaiknopjes. Daarnaast kan je met de rolwieltjes ook nog de kleuren individueel aanpassen voor hue, saturation en luminance. Ook is het mogelijk om foto's sterren of een kleurcode te geven, met 1 knop in zwart/wit om te zetten, heb je een before/after knop en is er ook een specifieke knop om foto's te exporteren. En uiteraard een undo en redo knop.

Ook erg handig zijn de 8 aanpasbare preset knopjes (boven de rolwieltjes). Aan elk van deze 8 knopjes kan je een eigen preset toewijzen. Standaard zijn ze ingesteld voor een set gratis presets van Loupedeck zelf, maar je kan via de instellingen heel makkelijk je eigen presets aan de knopjes toewijzen. Als je de Fn knop er bij gebruikt heb je zelfs totaal 16 preset knopjes tot je beschikking. Super handig dus. Alleen moet je zien te onthouden welk knopje wat doet. 

Met de Fn knop geef je ook extra functies aan veel andere knoppen waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. In de handleiding staan deze functies goed beschreven gelukkig. In de instellingen kan je dit naar wens aanpassen en zo er voor zorgen dat de Loupedeck precies doet wat jij wilt, en hoe jij dat wilt. Zelf ben ik nog aan het testen met verschillende settings om zo te kijken wat voor mij het beste werkt. Uiteindelijk zal dit uren van de bewerkingstijd af gaan halen.
Foto

Oordeel
Zoals ik eerder al zei is bewerken voor mij niet altijd het leukste onderdeel van fotograferen, omdat er veel tijd in gaat zitten om het goed te doen, en omdat ik liever met de camera bezig ben, dan een hele dag achter de computer zit. Gelukkig is daar nu de Loupedeck, en kan ik sneller dan ooit tevoren mijn foto's bewerken. Het werk erg intuïtief en snel, en de eerste foto's waren bewerkt met een lach op mijn gezicht. Ik krijg zowaar weer plezier in het bewerken.

Het apparaat is voor een keyboard wat alleen maar werkt op Lightroom niet goedkoop te noemen. Prijzen op het moment van schrijven liggen rond de €199,-. En dat is best veel voor een "one trick pony". Aan de andere kant, als je veel met fotografie, en dus ook in Lightroom bezig bent, dan kan dit uren van je bewerktijd afschrapen waardoor je meer tijd overhoud om daadwerkelijk foto's te gaan maken, en dat is ook veel waard. Tijd is geld nietwaar?

Als het versnellen van de workflow je de prijs waard is, dan heb je een prachtig apparaat in handen. Er zijn wel een aantal zaken die ik in een 2.0 verzie graag verbeterd zie worden. Dat de behuizing en de knopjes van een steviger materiaal worden gemaakt, en dat je door je vingers op de knopjes te houden kan zien wat er is ingesteld voor die knop op je scherm (bij de presets bijvoorbeeld). Misschien met een klein lcd schermpje waar je de preset naam ziet. Dan zou het echt perfect zijn.

Ik kan de Loupedeck, ook in de huidige 1.0 versie in ieder geval aanraden voor iedereen die serieus met Lightroom bezig is en efficiënter wilt werken. Mocht je nog vragen hebben over de Loupedeck, schroom niet en neem contact op! Laat me ook weten als je vaker een review zoals deze zou willen zien op de site.
Pro:
- Makkelijk te installeren
- Makkelijk in gebruik
- Veel instelmogelijkheden
- Versnelt het bewerkingsproces
- Maakt bewerken weer leuk
- Werkt op zowel Mac als Windows
Con:
- Prijzig voor een "One Trick Pony"
- Voelt goedkoop aan met vele plastic
- Moeilijk te zien wat je hebt ingesteld voor de custom knopjes
CIJFER:
8.0

Reacties

    Vincent van den Hurk

    Fotograaf / Eigenaar

    View my profile on LinkedIn

    Archieven

    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    November 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016

    Categorieën

    Alles
    Informatief
    Reviews
    Spanning & Sensatie
    Updates

    RSS-feed

“It’s one thing to make a picture of what a person looks like, it’s another thing to make a portrait of who they are.”
— Paul Caponigro
Volg, Like en Share The One Image via:
Foto's MAKEN - Foto's KIJKEN - Foto's KOPEN
THE ONE IMAGE

© 2019 - Website gemaakt en beheerd door The One Image.
Alle foto's op deze site vallen onder Copyright en mogen niet zonder nadrukkelijke toestemming van The One Image worden gebruikt in welke vorm dan ook.
  • Home
  • Portfolio
  • Foto's Kopen
  • Leren
  • Contact
    • Prijslijst Shoots
    • Social Media
    • Gastenboek
    • FAQ
  • Over
    • The One Image
    • Het Materiaal
    • The One Blog