The One Image
  • Home
  • Portfolio
  • Foto's Kopen
  • The One Blog
  • Leren
  • Contact
    • Prijslijst Shoots
    • Social Media
    • Gastenboek
    • FAQ
  • Over
    • The One Image
    • Het Materiaal

Experimenten

Experimenteren in de fotografie is het leukste wat er is. Op deze pagina deel ik experimenten met verschillende technieken, en vaak is de getoonde foto ook echt het aller eerste experiment met die betreffende techniek. Op deze pagina zul je dus niet de aller mooiste foto's vinden, daar de techniek nog nieuw voor me is en ik me soms meer focus op techniek zelf, dan op het maken van de mooiste foto. Voor de mooiste foto's moet je naar het Portfolio gaan. Omdat het hier om experimenten gaat en technieken waar ik mezelf ook in verdiep, kun je bij elke foto ook de uitleg over de gebruikte techniek terugvinden, zodat we er allemaal van leren.

Heb je vragen over hoe een van onderstaande foto's is gemaakt of bewerkt, of wil je meer weten over een bepaalde techniek, of wil je juist advies en tips geven over hoe het beter kan? Neem gerust contact op!

LONG EXPOSURE

Foto
Raging Water - f/8 - 30 sec - ISO 100 - 20mm
Deze foto is gemaakt in Amersfoort en toont de sluis naast de wel bekende Koppelpoort. Voor deze foto is gebruik gemaakt van de Long Exposure techniek. De camera was op een statief geplaatst, en een 16-35mm lens was gemonteerd. Om overdag met zo veel zon een lange sluitertijd voor elkaar te krijgen had ik een 10-stop ND filter op de lens geplaatst. Deze ND filter (grijsfilter) houd dus 10 stops aan licht tegen, waardoor zelfs met zulke lichte omstandigheden een lange sluitertijd mogelijk is. Door die lange sluitertijd kun je mooi de stromingen in het water zien.

Als je Long Exposure foto's wilt maken bij zonsondergang of zonsopgang, dan zul je een minder sterkte ND filter moeten gebruiken. Bijvoorbeeld een 3-stop of een 6-stop. Daarnaast kan je een Graduated Neutral Density (GND) gebruiken om het verschil tussen een heldere lucht en een donkere voorgrond te overbruggen. Vaak zijn deze 2-stops of 3-stops en kun je krijgen met een zachter overgang, harde overgang of een omgekeerde overgang. Deze GND filters staan op mijn wensenlijst en zullen snel aan mijn collectie worden toegevoegd, en uiteraard zullen de resultaten op de site worden gedeeld.

FOCUS STACKING

Foto
The Dusty Pirate - f/8 - 1/2 sec - ISO 400 - 100mm
Een andere techniek waar ik mee aan het experimenteren ben heet Focus Stacking. Zoals de naam al een beetje verklapt betekend dit dat je meerdere foto's over elkaar heen legt waardoor je een soms onmogelijke, maar wel hele gave focus in je foto krijgt. Deze foto is gemaakt met een 100mm macrolens op f/8 waardoor er maar een paar centimeter van het schip scherp is en niet het hele schip. Ik had er voor kunnen kiezen om een waarde van bijvoorbeeld f/22 te kiezen. Dan had de achtergrond ook scherp(er) geworden, wat in dit geval niet mooi zou zijn geweest. Daarnaast zou die instelling nog andere nadelen hebben.
Foto
Focus op voorkant schip
Foto
Focus op midden ship
Foto
Focus op achterkant ship
Een kleiner diafragma betekend namelijk ook dat er meer afwijkingen in de foto kunnen ontstaan. Deze foto is daarom samengesteld uit 22 losse foto's (3 van die foto's zie je hierboven, klik er op om ze groter te zien), die met behulp van Lightroom en Photoshop over elkaar heen zijn gelegd, en uit elke losse foto is het scherpste deel geselecteerd voor de uiteindelijke foto. Uiteraard is deze techniek niet alleen geschikt voor macro foto's, maar ook voor architectuur en landschap foto's. Zolang je onderwerp niet beweegt is deze techniek prima toe te passen. En met een beetje oefenen kost het bewerken niet meer dan een paar minuten.

MACRO PANORAMA

Foto
Macro Panorama - Hunt for the Wider Flower - f/5.6 - 2 sec - ISO 500 - 100mm
Een gewone panorama kent iedereen wel. Tegenwoordig kan ook bijna elke mobiele telefoon panorama's maken met 1 druk op de knop. Als je dit met een spiegelreflex doet maak je (met behulp van een statief) meerdere foto's naast elkaar, en plak je deze in Lightroom of Photoshop aan elkaar. Zo krijg je een mooie scherpe en brede foto. Bij macro panorama's werkt het bijna het zelfde, alleen is deze techniek een stuk gevoeliger voor fouten. Omdat je zo dicht op je onderwerp zit krijg je problemen met het perspectief waardoor je meer kans  hebt op ongewenste elementen in je foto.

Omdat je zo dicht op je onderwerp zit is je perspectief ook bij elke foto anders. Als je een berg in de verte fotografeert zul je die paar centimeter die verschuift met je camera niet zien in het perspectief. Als je het plantje wat 10 centimeter voor je lens staat fotografeert je en verschuift je camera dan zullen de verhoudingen tussen de achtergrond en de voorgrond ten opzichte van elkaar meer veranderen. Heel belangrijk is dan dus ook om de juiste positie te kiezen voor je camera, en te zorgen dat de foto's die je naast elkaar neemt ook goed in elkaar kunnen overlopen. Hierboven zie je een eerste poging bestaande uit 8 foto's.

HIGH DYNAMIC RANGE (HDR)

Foto
Stormy Amersfoort - f/16 - van 1/400 tot 1/4 sec - ISO 100 - 16mm
Ook dit is weer zo'n foto waar het om de test gaat, en niet om de mooiheid van de foto. Gemaakt vanaf mijn balkon tijdens een donkere en dreigende lucht. Hier ging het om een nieuwe methode om een HDR foto te maken. Ofwel een High Dynamic Range foto. De camera kan niet in 1 foto alles goed belichten. Er zit een grens aan hoeveel van het donkerste donker tot het lichtste licht te zien is. Om dat gat te overbruggen kan je meerdere foto's maken met verschillende belichtingen en deze later samenvoegen zodat je 1 foto hebt met een, je raad het al, hoger dynamisch bereik.

In dit voorbeeld heb ik ook de 5 belichtingen van donker naar licht toegevoegd zodat je kan zien wat de originelen zijn, en ook de grenzen van de camera. Deze foto's kan je in Lightroom en/of Photoshop samenvoegen tot een geheel zoals je hierboven kan zien. Zowel de donkere voorgrond als de (iets) lichtere lucht zijn goed belicht op deze manier. Dit kan erg lelijk worden als je te ver gaat in je bewerkingen, maar deze techniek kan ook voor super gave foto's zorgen. Mits op de juiste momenten, en op de juiste manier toegepast zodat het ook echt een meerwaarde krijgt. Een techniek waar je zeker nog meer van gaat zien.

LONG EXPOSURE  &  HDR  &  FOCUS STACKING

Foto
Evening At The Pier - f/11 - van 1 sec. tot 6 sec. - ISO 100 - 16mm
Veel van de eerder genoemde technieken zijn ook te combineren. Bij deze foto zijn zelfs 3 technieken gecombineerd tot 1 foto. Namelijk: Long Exposure (Sluitertijd tot 6 seconden), HDR (3 verschillende belichtingen) en Focus Stacking (3 HDR foto's waren gefocust op de voorgrond, en 3 op de achtergrond). Eerst heb ik de focus op de stenen op de voorgrond gelegd, en heb de 3 foto's met verschillende belichtingen gemaakt. Vervolgens heb ik de focus op de pier op de achtergrond gelegd, en weer de zelfde 3 belichtingen gemaakt. 

Deze 6 foto's heb ik vervolgens in Lightroom gezet en per 3 omgezet naar HDR. Deze twee HDR foto's (een met focus op de voorgrond, en een op de achtergrond) zijn daarna met Photoshop samengevoegd met "Image Blending". Op deze manier krijg je dus een HDR foto met een groter dan normale scherptediepte. Maar waar is dan de Long Exposure? Nou, voor deze foto is een sluitertijd tot 6 seconden gebruikt met behulp van een 6-stop ND filter, en een 2-stop Soft GND Filter. Zo kwam er meer balans tussen de donkere stenen op de voorgrond, en de lichte blauwe lucht. En het water is daardoor ook een stuk zachter geworden.

(PS. Helaas toont de website de scherpte niet zo mooi zoals deze daadwerkelijk is)

Klik hier om terug te gaan naar het Portfolio overzicht.
Of klik op een van de knoppen hieronder om snel naar de betreffende pagina te gaan.
Bruiloften
Portretten
Instructieboeken
Diversen
Panorama's
Vakanties
Natuur
Efteling
Dieren
Formule 1
NMM in Close-Up
Les Signes De Paris
“It’s one thing to make a picture of what a person looks like, it’s another thing to make a portrait of who they are.”
— Paul Caponigro
Volg, Like en Share The One Image via:
Foto's MAKEN - Foto's KIJKEN - Foto's KOPEN
THE ONE IMAGE

© 2019 - Website gemaakt en beheerd door The One Image.
Alle foto's op deze site vallen onder Copyright en mogen niet zonder nadrukkelijke toestemming van The One Image worden gebruikt in welke vorm dan ook.
  • Home
  • Portfolio
  • Foto's Kopen
  • The One Blog
  • Leren
  • Contact
    • Prijslijst Shoots
    • Social Media
    • Gastenboek
    • FAQ
  • Over
    • The One Image
    • Het Materiaal